Kaupungin säännöt viljelylle

Viljelypalstojen järjestyssäännöt

1. Sopimuksen kaupungin kanssa tehnyt yhdistys valvoo näiden järjestyssääntöjen noudattamista, toimii yhteydenpitäjänä kaupungin suuntaan sekä puuttuu palstoilla havaittuihin epäkohtiin.

2. Yhdistys vastaa hoitoonsa osoitettujen palsta- alueiden pitämisestä maisemallisesti siistissä kun- nossa, mukaan lukien viljelemättömät palstat.

3. Viljelypalstatoiminnalle osoitetut alueet ovat avoimia virkistysalueita, jolloin liikkumista alueen yhteisillä kulkuväylillä ei saa rajoittaa.

4. Palstalaisen tulee pitää oma viljelypalstansa hoidettuna ja maisemallisesti siistinä. Palstalai- sen tulee myös huolehtia palstansa sekä siihen rajautuvien avo-ojien sekä käytävien avoinna pitä- misestä rikkaruohoja kitkemällä, niittämällä sekä vieraslajeja hävittämällä.

5. Kasvien ja pensaiden sijoittelussa on huomioi- tava näiden kasvuvara. Ne eivät saa häiritä yhteis- ten kulkuväylien käyttöä, eivätkä aiheuttaa haittaa muille viljelijöille.

6. Viljelypalstat on tarkoitettu hyötykasvien ja ko- ristekasvien viljelyyn. Palstoilla voidaan kasvattaa myös enintään 150 cm korkuiseksi kasvavia mar- japensaita. Puiden ja puuvartisten koristepensai- den kasvattaminen on kielletty.

7. Euroopan unionin sisältä tuotujen sertifioitujen siementen käyttö viljelyssä on sallittua, jos kysees- sä ei ole vieraslaji. Muutoin ulkomaisten kasvien ja ei-sertifioitujen siementen viljely on kiellettyä.

8. Vieraslajien kylväminen ja istuttaminen on eh- dottomasti kielletty. Vieraslajit ovat alun perin Suo- men luontoon kuulumattomia ja haitalliseksi luoki- teltuja lajeja (kuten lupiini, jättipalsami ja jättiput- ki). Yhdistystä ja palstalaisia kannustetaan hävit- tämään havaittuja vieraslajeja palstoilla ja niiden ympäristössä.

9. Viljelyssä tulee käyttää ainoastaan luonnonmu- kaisia lannoitteita. Kemiallisten kasvinsuojelu- tai torjunta-aineiden käyttö on kielletty. Lannoitteet säilytetään suljetussa astiassa tai pussissa.

10. Katteiden käyttö on suositeltavaa, sillä ne vä- hentävät kastelun tarvetta. Katteena voidaan käyt- tää eloperäistä materiaalia, kuten olkia, ruohoa, haketta tai kuoriketta.

11. Kaikki alueelta peräisin oleva kompostoituva jäte on kompostoitava vuokra-alueella. Ruokajät- teet sekä maatumaton jäte (muovi, lasi, metalli) on vietävä pois alueelta. Viljelypalstalta kitketty- jen kasvien, risujen tai roskien läjittäminen palsta- alueen ympäristöön on kielletty.

12. Pergoloiden, kivilaatoitusten, lautarakennel- mien ja muiden vastaavien kiinteiden ja vaikeas- ti purettavien rakennelmien rakentaminen viljely- palstalle on kielletty.

13. Viljelypalstan saa yhdistyksen suostumuksella aidata enintään 120 cm korkealla aidalla, jonka tulee olla tarvittaessa helposti purettavissa. Aita voidaan rakentaa kevytrakenteisesta ja hillityn vä- risestä muovitetusta puutarha-aidasta tai pajusta, ja sen tulee olla ilmeeltään siisti ja yhtenäinen.

14. Viljelypalstan kasvipenkkien ympärillä salli- taan enintään 40 cm korkeat lavakaulukset.

15. Viljelypalstalle saa rakentaa keskitetysti yhden kompostikehikon sekä yhden työkaluille tarkoite- tun varastolaatikon. Varastolaatikon enimmäismi- tat ovat 200×100×100 cm (L×K×S). Kompostike- hikko, varastolaatikko sekä mahdollinen tilavuu- deltaan enintään 250 litran vedenkeruuastia voi- daan pitää palstalla talven yli.

16. Kasvatukseen voi rakentaa enintään 100 cm korkuisen ja kevyesti rimoitetun tunnelin. Tunneli on poistettava talveksi.

FI-2022.10.06

1

17. Viljelypalstalla sallitaan yksi lavakaulukseen sopiva siirrettävä kasvihuone, jonka korkeus on enintään 150 cm ja pinta-ala noin 1 m2. Kasvihuo- ne on poistettava talveksi.

18. Muovia käytettäessä materiaalin tulee olla vil- jelykäyttöön tarkoitettua kasvihuonemuovia. Mui- den muovimateriaalien käyttö ei ole suositeltavaa, koska ne hajoavat helposti ja päätyvät maaperään ja vesistöön.

19. Painekyllästetyn puun käyttö rakentamisessa tai laatoittamisessa on viljelypalstoilla kielletty.

20. Rakennusmateriaalien, polttopuiden sekä mui- den viljelytoimintaan kuulumattomien materiaalien varastointi viljelypalstoilla on kielletty.

21. Viljelypalstasta voidaan varata yksi viidennes (20 %) oleskeluun. Oleskeluun tarkoitetun alueen koko saa olla kuitenkin enintään 9 m2. Oleskeluun tarkoitettu alue voidaan päällystää nurmella tai kevyellä puulaatoituksella, sääntöjen muut rajoi- tukset huomioiden.

Yhdistyksien omat järjestyssäännöt

22. Viljelypalstalla sallitaan yleisilmeeltään siistit ja ehjät kevyet puutarhakalusteet sekä kokoon taittuvat aurinkovarjot. Kalusteet on poistettava talveksi tai säilytettävä keskitetysti.

23. Viljelypalstoille ei saa tehdä avotulta. Avotulel- la tarkoitetaan sellaista tulen tekemistä tai käyttöä, josta tulen on mahdollista päästä irti joko maapoh- jan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Siirrettävät hii- ligrillit ovat kuitenkin vastuullisesti käytettynä sekä kulloinkin voimassa olevat palovaroitukset huo- mioiden sallittuja. Talveksi grillit on vietävä pois tai varastoitava palstan työkalulaatikossa.

24. Viljelypalsta tulee viljelykauden päätyttyä siis- tiä ja jättää sellaiseen kuntoon, että se on seu- raavalla kaudella esimerkiksi yllättävän esteen sattuessa luovutettavissa toisen viljeltäväksi.

Huomio!
Metsäpalovaroituksien aikana on kaikki tulenteko viljelypalstoilla kielletty!

Yhdistys voi perustelluista syistä poiketa edellä esitetyistä säännöistä omissa järjestyssäännöissään, jos muutokset on ensin hyväksytetty Vantaan kaupungilla. Yhdistys voi myöskin tarkentaa edellä esitetty- jä sääntöjä omissa järjestyssäännöissään, jos nämä tarkennukset eivät ole ristiriidassa alkuperäisen säännöksen kanssa.

Yhdistyksen omat järjestyssäännöt eivät saa sisältää sellaisia ehtoja, jotka asettavat palstalaiset tai palstaa hakevat eriarvoiseen asemaan (tasavertainen kohtelu).