Yhdistyksen säännöt
YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT
1. NIMI JA KOTIPAIKKA
Yhdistyksen nimi on Rajakylän palstaviljelijät ry ja kotipaikka Vantaan kaupunki.
2. TARKOITUS JA TOIMINTAMUODOT
Yhdistyksen tarkoituksena on virkistyspalstaviljelyn edistäminen ja kehittäminen Rajakylän alueella.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys vuokraa palsta-aluetta Vantaan kaupungilta, sekä hoitaa ja tukee palstatoimintaa Rimapuistossa.
Toimintansa tukemiseksi yhdistys kerää jäseniltä jäsenmaksuja. Yhdistys voi omistaa toimintaansa varten tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta.
3. JÄSENMAKSU
Jäseniltä peritään vuosittain jäsenmaksuna palstan vuokra sekä mahdollisesti muita maksuja toiminnan tukemiseksi. Näiden suuruudesta päättää yhdistyksen vuosikokous vuodeksi kerralla. Hallitukset jäsenet ovat vapautettuja maksuista toimintakautensa ajan. Hallituksen jäsen saa yhden palstan veloituksetta toimintakautensa ajaksi.
4. YHDISTYKSEN JÄSENET
Päätösvalta yhdistyksessä kuuluu sen jäsenille. Jäsenet käyttävät päätösvaltaansa yhdistyksen kokouksessa.
Yhdistyksen jäseneksi voivat liittyä kaikki halukkaat. Uusia palstoja jaettaessa etusija on helsinkiläisillä ja vantaalaisilla, jos halukkaita on enemmän kuin palstoja. Yhdistyksen jäsenet hyväksyy hallitus.
Jäsenten toimintaa yhdistyksessä ohjaavat sääntöjen lisäksi Vantaan kaupungin antamat ohjeet viljelypalsta-alueen käytöstä ja hoidosta sekä hallituksen antamat yhdistyksen ohjeet viljelijöille. Yhdistyksen hallituksella on tarvittaessa oikeus rajoittaa vuokrattavien palstojen määrää per jäsen.
Jäsenen jäsenyys yhdistyksessä lakkaa, jos 1. jäsen eroaa
2. jäsen erotetaan
Jäsen on vapaa jäsenyydestään heti, kun eroilmoitus on jätetty kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoitettu eroamisesta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.
Yhdistyksen hallitus voi erottaa yhdistyksestä jäsenen, joka a) laiminlyö jäsenmaksun suorittamisen; b) toimii yhdistyksen sääntöjen vastaisesti tai muutoin toiminnallaan vahingoittaa yhdistyksen toimintaa.
Erotetulla jäsenellä on oikeus vedota hallituksen päätöksestä yhdistyksen kokoukseen. Vetoomus onkirjallisesti annettava tiedoksi
Sivu: 1(3)
yhdistyksen kokoukselle 30 päivän kuluessa kirjallisesta erottamispäätöksestä tiedon saatuaan, tiedoksiantopäivää lukuun ottamatta. Yhdistyksen on käsiteltävä vetoomus yhdistyksen seuraavassa sääntömääräisessä kokouksessa.
Ellei vetoomusta esitetä edellä mainitussa järjestyksessä, tulee erottamispäätös voimaan heti määräajan päätyttyä, muussa tapauksessa jäsen katsotaan erotetuksi vasta sitten, kun yhdistyksen kokous on erottamispäätöksen vahvistanut.
Jos jäsen on laiminlyönyt erääntyneen jäsenmaksun suorittamisen toimintavuodelta, yhdistyksen hallitus voi katsoa jäsenen eronneeksi yhdistyksestä. Tällä perusteella eronneeksi katsotulla jäsenellä ei ole oikeutta vedota asiassa yhdistyksen hallitukseen tai yhdistyksen kokoukseen.
Erotetulla tai eronneeksi katsotulla ei ole oikeutta vaatia takaisin yhdistykselle suorittamiaan maksuja.
Palstan vuokra-oikeuden siirto tai edelleen vuokraus on kiellettyä. Jos jäsen menettelee näin, yhdistyksen hallitus voi erottaa kyseisen jäsenen ja siirtää palstan vuokra-oikeuden takaisin yhdistykselle.
5. HALLITUS
Yhdistystä edustaa ja sen asioita hoitaa hallitus, johon
kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja sekä vähintään kolme (3) ja enintään viisi (5) jäsentä. Hallituksen jäsenten toimikausi on vuosikokousten välinen aika.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Hallitus valitsee sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun hän katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kaksi hallituksen jäsentä sitä vaatii.
Hallitus on päätösvaltainen, kun läsnä on vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan mielipide, vaaleissa kuitenkin arpa.
6. YHDISTYKSEN NIMEN KIRJOITTAMINEN
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja yksin tai hallituksen varapuheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja kaksi yhdessä.
7. TOIMINNANTARKASTAJAT
Yhdistyksellä on vuosikokouksen valitsemat yksi varsinainen toiminnantarkastaja ja yksi varatoiminnantarkastaja.
8. TILIKAUSI JA TILINTARKASTUS
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajille viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään viikkoa ennen vuosikokousta.
9. KOKOUSTEN KOOLLEKUTSUMINEN
Sivu: 2(3)
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava aikaisintaan kuukautta ja viimeistään seitsemän (7) päivää ennen kokousta julkaisemalla kutsu yhdistyksen Facebook- sivuilla ja yhdistyksen nettisivuilla ja lähettämällä kutsu sähköpostilla tai kirjallisena kullekin jäsenelle pyydettäessä.
10. YHDISTYKSEN KOKOUKSET
Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä maaliskuussa.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä 30 päivän kuluessa vaatimuksen esittämisestä. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä yksi ääni riippumatta vuokrattavien palstojen määrästä. Yhdistyksen
päätökseksi tulee, ellei näissä säännöissä toisin määrätä,
1. se mielipide, jota on kannattanut yli puolet äänestyksessä annetuista äänistä.
2. äänten mennessä tasan se mielipide, jota kokouksen puheenjohtaja ilmoittaa kannattavansa
3. sääntöjen, muuttamista, yhdistyksen purkamista tai yhdistyksen omaisuuden pääosan luovuttamista koskevassa asiassa se mielipide, jota on kannattanut vähintään kolme neljäsosaa äänestyksessä annetuista äänistä.
11. VUOSIKOKOUS
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, hallituksen vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto.
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille
7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus
8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
9. valitaan yksi varsinainen ja yksi varatoiminnantarkastaja
10. käsitellään hallituksen jäsenten mahdolliset palkkiot
11. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Jos yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi, hänen on ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
12. YHDISTYKSEN PURKAUTUMINEN
Yhdistyksen purkautuessa tai jos se lakkautetaan, yhdistyksen kokous määrää tavan, jolla varat käytetään yhdistyksen toimintaan läheisesti liittyvän tarkoituksen edistämiseen.
Päätös yhdistyksen lakkauttamisesta tai purkautumisesta on tehtävä 2/3 äänten enemmistöllä yhdistyksen kokouksessa.
HALLITUKSEN LISÄOHJEET VILJELYÄ VARTEN
- palsta-aluetta EI saa laajentaa ns. yhteisille alueille joihin et ole saanut lupaa laajentaa. Tällaista on mm. tapahtunut ison ojan ja polun välisellä alueella. Puutumme asiaan. Näille alueille ei saa istuttaa mitään eikä käyttää niitä varastoimistarkoitukseen.
- palstojen jako tapahtuu hallituksen kautta. Jos haluat luovuttaa palstasi tutullesi, ilmoita siitä hallitukselle ja perustele miksi hänen pitäisi saada tuo palsta.
- omaa palstaa EI saa luovuttaa vastikkeellisesti eteenpäin. Yhdistys on ainoa taho joka kerää maksuja viljelypalstoista.
- palsta on pidettävä siistinä, älkää jättäkö roskia palstoille.
- koirien pito palsta-alueella on kielletty, tämä koskee myös yhdistyksen jäsenien omia koiria. Asiasta päätetty vuosikokouksessa 25.4.2022.
- saat pumpata vettä ojasta vain kerran päivässä sillä aikaa kun olet palstalla, pumppua ei saa jättää päälle ns. pysyvästi. Vettä ei muuten riitä kaikille.